donderdag 19 februari 2015

Linda: Rot op met je Chiazaad!!



Ik ben al enorm fan van het blad Linda, maar vanaf vandaag zelfs nog een beetje meer.
Ik moest erg lachen toen ik het vanmorgen in de kiosk zag liggen. Linda neemt het in deze nieuwste editie namelijk op voor gewoon eten. In het kader van wat is er mis met een lekker broodje als lunch en vanillevla als dessert? Heerlijk dat deze ster het opneemt tegen de populaire superfoods die ons door de voedingsmarketeers door de strot worden geduwd!
Ik maak hier dan ook graag een verwijzing naar mijn eerdere artikel van 17-9-2013 op dit blog:
http://lekkerduurzaamkoken.blogspot.nl/2013/09/goji-bes-of-hollands-fruit.html
waarin ik uitlegde dat de Gojibes echt niet gezonder is dan gewoon Hollands fruit, maar wel veel duurder.

Op mijn blog neem ik het, net als in mijn kookboek, op voor onze Hollandse groenten en fruit. Ze zijn in de eerste plaats gewoon ontzettend lekker. Natuurlijk niet als je ze gewoon in een pan water gooit en tot snot kookt zoals onze moeders op de Huishoudschool leerden. Maar wel als je ze lekker bakt, wokt of stooft, combineert met andere groenten, kruiden of een zelfgemaakte saus! Tja, dan wordt het echt een ander verhaal. Dus geef ik je vandaag het recept van een basic groentensaus met februarigroenten voor bij de pasta. Daarbij krijg je een paar vleesmogelijkheden waarmee je die basis stoofsaus makkelijk uit kunt bereiden tot een lekkere stoofpot.
                                         

                                            Basis stoofpot met februari-groenten


Ingrediënten
1/2 knolselderij
1 winterpeen
2 uien
1 grote teen knoflook
olijfolie
1 blik tomaten (450 gr)
z&p


Bereiding:
1)Schil de knolselderij en snijd hem in kleine blokjes.
2)Doe hetzelfde met de winterpeen.
4)Pel de uien en knoflook en snipper deze fijn.
5)Zet een pan op het vuur, doe er een scheut olijfolie in en laat deze even opwarmen.
6)Voeg dan eerst de uien en knoflook toe en zet het vuur meteen wat lager zodat ze wel zacht worden maar niet aanbakken. Laat ze zachtjes aanfruiten.
7)Voeg na een paar minuten de gesneden groenten toe. Roer goed door.
8)Voeg na 5 minuten de tomaten toe.
9)Voeg peper en zout toe.
10)Laat dit een half uur zachtjes pruttelen. Als het teveel inkookt voeg je wat water toe.
11)Proef de saus en voeg naar smaak zout en peper toe.

Je hebt nu een prima vegetarische saus waar je het volgende mee kunt doen:
1) Invriezen voor later.
2) Bij gekookte pasta doen zodat je een lekker vegetarische pastagerecht hebt.
3) Of verder uitbreiden met vlees naar keuze zodat je een heerlijke groente&vlees stoofpot hebt. 


                                De opties om deze saus uit te breiden tot stoofpot:


Met rundvlees: voeg dan 2 blaadjes laurier, 500 gr rundvlees in blokjes (géén stoofvlees) en 50 ml bruin bier aan toe.

Met kip: Voeg dan 3 takjes tijm, 1 tl paprikapoeder, 500 gr kippendijenvlees in blokjes en 50 ml witte wijn toe

Met lamsvlees: Voeg dan 3 takjes rozemarijn, 1 el honing, 500 gr lamsvlees in blokjes en 50 ml rode wijn toe.

Bereiding:
Als je de basissaus ingevroren hebt. Laat deze dan ontdooien en doe de massa in een kookpan.
Bak het vlees in een bakpan aan in een klont roomboter en voeg dan samen met de overige ingrediënten bij de basissaus. Kook dit een half uur zachtjes door.

Als je de basissaus en de stoofpot in één keer maakt doe dan eerst de blokjes vlees in de pan en laat het vuur hoog zodat het vlees snel dichtschroeit. Zodra het vlees gebakken is, voeg je de uien en knoflook toe en vervolgens de groenten en kruiden. De wijn of bier voeg je samen met de tomaten toe. Kook dit minstens een half uur, maar liever een uur door. Voeg halverwege nog een scheutje olijfolie toe. Daar wordt de saus nog smeuïger van!!

                        Kook er wat vastkokende aardappelen bij en klaar ben je.
 Nog een tip: Gebruik lekkere olijfolie en goede wijn. Dat komt de smaak zeker ten goed.
Wat betreft vlees koop ik altijd biologisch vlees. Waarom? Dat kun je lezen in Het Hollands Maandkookboek!!


                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten