zaterdag 28 februari 2015

Pappa al pomodoro & zelfgemaakte soepstengels.



In het kader van 'ken uw klassieker's heb ik hier het recept van een zeer bekende en dus klassieke Italiaanse soep: Pappa al Pomodoro. Een ideale gelegenheid om je restjes brood op te maken en super simpel om te maken. Nu zijn er allerlei varianten van deze soep in omloop, maar ik geef je hier het klassieke recept. Lekker makkelijk als voorbereiding op een Lazy Sunday. Je kunt vandaag nog inkopen doen en hem zelfs al maken. Heb je het morgen nog makkelijker én smaakt de soep nog lekkerder. Ik maakte er ook kaas&spek soepstengels bij. Ook deze zijn super simpel te maken en je kunt er een voorraadje van maken zodat je ze komende week ook in de lunchtrommels van de kids kunt doen. Zijn ze superblij mee!




                                      Waar komt Pappa al Pomodoro vandaan?

De soep komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Siena (spreek uit Siejena) en is eigenlijk een armeluis-gerecht. De hoofdbestanddelen zijn tomaten, brood, knoflook, olijfolie en basilicum. 
Het is een heerlijke wintersoep, maar hij wordt 's zomers ook wel koud gegeten in Italië. Deze soep is  zo'n typisch Italiaans volksgerecht waar elke 'mama' haar eigen draai aan geeft door er bijvoorbeeld gebakken uien aan toe te voegen, of wat prei of bleekselderij. Je kan zelf lekker variëren door er restjes groenten uit je koelkast aan toe te voegen.


Voor deze soep heb je lekkere sappige tomaten nodig. En met alle respect voor de tomaten uit de Hollandse kas, die je nu in de supermarkt kunt kopen, raad ik je aan blikken tomaten of flessen tomatensaus te kopen. Nu is het ene merk niet bepaald het andere als het om tomaten in blik gaat. Mijn advies is dan ook niet de allergoedkoopste te nemen, maar een merk als  Cirio (mijn voorkeur) of Heinz (ook prima). Koop ook goede olijfolie, want ook dat heeft enorme invloed op de smaak. 
Foto groentenfruitburo


Nodig voor de soep:
300 gr (oud stok)brood
2 tenen knoflook
2 blikken tomaten of een fles pure tomatensaus(totaal 800 gr)
1 liter groentebouillon
olijfolie extra vergine
1 tl suiker
z&p
1 bosje basilicum (deze staat niet in mijn lijst van verse kruiden uit Nederland deze maand, maar ik maak een uitzondering vandaag.)



Bereiding van de soep:
1)Breng in een kookpan 1 liter water met 2 bouillonblokjes aan de kook of gebruik 1 liter versgemaakte groentebouillon.
2) Snijd het brood in plakken en rooster deze even zonder olie of boter in een grote koekenpan of als je die hebt in een grillpan. 
3) Snijd de knoflooktenen doormidden en wrijf het geroosterde brood hiermee in.
4) Zet een grote braadpan op een matig vuur. Breek het brood in stukken en leg ze in de braadpan.
5) Open de twee blikken tomaat (of fles saus) en giet ze uit over het brood.
6)Giet de bouillon er voorzichtig bij, voeg de tl suiker en peper en zout toe. Laat dit geheel 45-60 minuten zachtjes pruttelen zodat het brood helemaal op kan lossen in de soep. Roer af en toe de soep even door!
7) Dien de soep op in grote kommen, garneer ruim met de basilicum en giet er royaal de olijfolie overheen.

Nodig voor de soepstengels:

1/2 pakje bladerdeeg 
1 ons pancetta of ontbijtspek
potje gedroogde Italiaanse kruiden
1 ons gemalen Parmezaanse kaas of Oude kaas



Bereiding van de soepstengels:

1) Laat de 5 plakken bladerdeeg ontdooien.
2) Zet ondertussen de oven vast aan op 200 graden.
3)Snijd elk plak bladerdeeg in 4 stroken. 
4) Leg op elke strook een stukje spek, bestrooi ze verder met de kruiden, peper en zout.
5) Pak beide uiteinden van een strook bladerdeeg en draai ze een beetje om. Zo krijg je een gedraaide stengel. 
6) Leg de soepstengels op een ovenplaat die je bekleed hebt met bakpapier.
7) Bestrooi de stengels met de geraspte kaas en schuif ze in de voorverwarmde oven.
8) Haal de stengels er na 10-15 minuten uit (houd de oven in de gaten, kan per oven verschillen) en serveer ze bij de soep.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten