woensdag 11 februari 2015

Wat doe je met kliekjes?Nederland heeft er weer een leuk en nuttig initiatief bij: Kliekipedia.nl. Een site waar allemaal recepten op staan met kliekjes. Het is een initiatief van de Stichting IdeeĆ«le Reclame, Sire, je weet wel van die spotjes op radio en tv, die trouwens ook voor dit initiatief gemaakt zijn. Er wordt  samengewerkt met het Voedingscentrum. Waarom zij niet zelf de campagne onder eigen naam hebben opgezet is me een raadsel, maar ok.
Wat de campagne ons de komende 3 maanden duidelijk wil maken is dat we teveel voedsel weggooien in Nederland. Ruim 50 kilo per persoon, per jaar en daarmee zijn we de grootste voedselweggooiers van Europa. Maar liefst 150 euro smijten we, volgens deskundigen, op die manier over de balk. Het is dus zeker nuttig om mensen te wijzen op het koken met kliekjes zodat je niet zoveel weg hoeft te gooien, ik heb immers in Het Hollands Maandkookboek en hier in mijn blog ook veel anti-weggooi tips. Maar tegelijkertijd vraag ik me ook af hoe het komt dat we zo makkelijk weggooien. Is dat nou gemakzucht? Zijn we te snel bang dat iets bedorven is of is ons voedsel gewoon zo goedkoop dat het ons niet uitmaakt? Ik zou heel graag van jou willen horen hoe jij daar over denkt.


Tot slot nog een lekkere foodrecycletip! Is je ontbijtkoek een beetje taai geworden? Verkruimel de koek in je keukenmachine, stop de kruimels in een zakje en leg die in je diepvries. Ga je een salade maken, wil je je soep eens versieren met iets bijzonders of wat lekkers over je toetje strooien? Dan pak je een handvol koekkruimels en bakt die even lekker krokant in de koekenpan. Strooi die over een salade (ja, wordt het heel lekker van), in de pastinaak- of pompoensoep of over je cupcaketopping. Wat ook heeeeeel lekker is om ze samen met wat kaneelpoeder over je gekookte worteltjes te doen. Veel succes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten