maandag 30 maart 2015

Paassalade van witlof en peer.Ben jij ook zo druk en denk je, net als ik, verhip komend weekeinde is het al Pasen. Nou is bij mij de verwarring nog wat groter omdat mijn zoontje ook nog eens jarig is dit weekeinde, dus van vrijdag tot en met zondag heb ik ook nog eens een huis vol bezoek. Geen probleem, alleen maar gezellig. Maar dat betekent dat ik nu als de sodemieter al het eten moet gaan plannen voor het Paasweekeinde. Afijn, je moet het jezelf ook niet moeilijker maken dan hoeft, dus bedacht ik deze lekkere seizoenssalade. En daarin nog geen asperges zoals in menig supermarktfolder, want nu Pasen zo vroeg valt, zijn de Nederlandse asperges nog heel erg schaars en dus duur. Vandaar dat in mijn salade witlof en peer de hoofdrol krijgen. Die zijn overal te vinden, spotgoedkoop en gewoon lekker.

Benodigdheden voor 4 personen:

2 stronken witlof
2 peren
1 gekookte rode biet
bakje rucola
1 lente ui
handje walnoten
stukje oude kaas
2 sneetjes (oud) krentenbrood
bakboter
1 el honing
olijfolie extra vierge
balsamico azijn


Bereiding

Was de witlofstronken en snijd ruim 2 cm van de onderkant af. Trek de bladeren van de stronk af en leg die apart.
Was de rucola en laat die even uitlekken.
Schil de peren en snijd repen van het vruchtvlees.
Schil de rode biet en snijd ook die in reepjes.
Was de lente ui en snijd die heel fijn.
Breek de walnoten en haal de noten er uit. Breek die in stukjes.
Snijd de oude kaas in kleine blokjes.
Snijd de sneetjes krentenbrood in blokjes. Zet een kleine bakpan op het vuur en laat daar een klontje boter in smelten. Doe de blokjes krentenbrood in de pan en bak ze zachtjes bruin. Verdeel de eetlepel honing over blokjes en schud ze even goed om. Zet het vuur uit zodra ze krokant zijn.
Verdeel de witlof en de rucola over de borden. Doe daar ook de peer en bietenreepjes bij. Strooi nu de stukjes lente ui, walnoot, oude kaas, blokjes gebakken krentenbrood over. Giet er royaal olijfolie en balsamico azijn over.


Ik maakte er heel simpel van bladerdeeg kaasreepjes bij. Die maak je door wat geklopt ei, kruiden, zout en geraspte kaas over in repen gesneden bladerdeeg te strooien en in de oven te bakken. Vinden de kinderen heerlijk en ze kunnen ook prima bij een soep.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten