donderdag 26 maart 2015

Pannenkoekendag met een 'spiegelei pannenkoek'


Morgen, vrijdag 27 maart, gaan meer dan 700 basisscholen pannenkoeken bakken. Het idee is dat de kinderen op school gezamenlijk pannenkoeken gaan bakken voor de ouderen in de buurt. De oudjes komen dan op de school om te genieten van een pannenkoekenlunch. Dit evenement is een paar jaar geleden in het leven geroepen door de pannenfabrikant Tefal en bakmixen-gigant Koopmans.

Pannenkoeken en de Vastentijd.
In andere landen kennen ze al langer een Pannenkoekendag. Bij de Engelsen heet die dag Pancake Tuesday of Shrove Tuesday. Deze wordt altijd gehouden op de dag vóór Aswoensdag. De Fransen noemen het ook wel Vette Dinsdag, in Noord Holland noemden ze het de Dikke Dinsdag en bij carnavalvierders heet het de Vastenavond. Maar goed hoe je het ook noemt, deze dinsdag stond bekend als de laatste kans om je nog te buiten te gaan aan lekker vet voedsel. En dat betekende vroeger vooral lekker pannenkoeken eten, vandaar.
Om klokslag 12 uur begint de vastentijd en breekt Aswoensdag aan.
Nu hoor ik je denken wat is dat ook al weer, Aswoensdag? Nou, dat is dus de dag na carnaval en de eerste dag van de Vastentijd. In het zuiden van ons land doen ze die dag nog wel eens aan haringhappen en halen (sommige)mensen een Askruisje in de kerk. En dan is het echt vasten geblazen….nou ja voor sommigen dan….
De vastentijd loopt 40 dagen door en eindigt op Paaszondag. Met Pasen is de Vastentijd dus weer voorbij en mogen we uitgebreid aan de Paasbrunch. Met pannenkoeken misschien?

Ik heb in ieder geval een grappig pannenkoeken dessert. Misschien lekker voor je kids na een dag werken op school en misschien ook leuk om te maken en weg te geven aan opa, oma of de oude buurvrouw. Tenslotte bakt op Pannenkoekendag jong voor oud!

Maar goed hier het simpele en grappig idee.


                                                  

                                                   De spiegelei-pannenkoek


Je hebt nodig:
Bloem
Melk
Snufje zout
Appel, geschild
Kaneel
Roomboter
Kwark
Een pot abrikozen op sap.

Bereiding:
Je bakt pannenkoeken zoals je dat gewend bent, maar niet te groot.
Als je een lekkere zoete twist aan je pannenkoeken wil geven, rasp dan een geschild appeltje en doe de rasp door het beslag samen met een half theelepeltje kaneel.
Dan neem je een flinke eetlepel kwark en maak je een mooi rond hoopje in het midden van de pannenkoek.
Leg in het midden een halve abrikoos, die je eerst even uit hebt laten lekken anders wordt het een natte bende op de pannenkoek.

Klaar is kees. Eet smakelijk!                                                          Laatste noot van de redactie:
Tot mijn enorme verbazing staat op de site fijnedagvan.nl een totaal verkeerd verhaal over de internationale pannenkoekendag. Zij roepen dat de pannenkoeken gegeten worden als de vastentijd voorbij is en noemen 27 maart dan als einde van de Vastentijd. Raar verhaal!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten