maandag 13 april 2015

Kom in de kas & een easy wokgerecht!



Afgelopen weekeinde kon je een kijkje komen nemen in de Nederlandse kassen. Tentallen kastelers hadden hun deuren opengezet om het publiek te laten zien hoe zij te werk gaan. Ik was zaterdag bij Efibia in Almere waar ze meer dan 70 soorten biologische groenten kweken.


Bij Efibia kweken ze dus biologische groenten. Deze groenten gaan via de groothandel allemaal naar de winkel. Om zeker te zijn dat ze elk jaar voldoende biologisch zaad hebben, laten ze veel planten zoals deze ui doorschieten zodat ze het zaad er van op kunnen vangen. 
Dat geldt ook voor de prachtige artisjokplant hieronder.


Volgens medewerker Andre van Efibia zijn de biologische groenten op dit moment niet aan te slepen en daarom gaat het bedrijf de komende tijd enorm uitbreiden. 
Overigens verkoopt het bedrijf ook groenten vanaf het bedrijf, dus mensen uit Almere en omgeving kunnen er makkelijk terecht voor verse biologische groenten. 



En daarover gesproken. Ik heb hier een superlekker en simpel wokgerecht voor de
                                      easy monday!

Ingrediƫnten voor 4
4 el ketjap
1 el honing
200 gr dunne prei
200 gr wortels
300 gr witte rijst
3 el arachide-olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl sambal
2 cm verse gember, geschild en fijngehakt
4 (biologische) speklappen
 
speklapjes in de marinade
Bereiding
Meng de ketjap en de honing door elkaar en marineer hier de speklappen in.
Was de prei, snijd de onderkant er af en snijd de prei in gelijke stukken van 4 cm lengte.
Was of schil de wortels en snijd ze in schuine plakken van 4 cm lengte.
Doe de rijst samen met 450 ml water in een pan en breng aan de kook. Zet het vuur lager zodra het kookt en laat dan 5 minuten zachtjes doorkoken. Doe vervolgens een theedoek om de deksel en laat de rijst van het vuur af garen.
Verhit een wok, voeg 2 el olie toe en doe hier de knoflook, sambal en gember in.
Snijd de spek in repen. Voeg ze toe en bak 2 minuten door.
Doe de wortels erbij en laat 3 minuten meebakken op niet te hoog vuur.
Voeg dan de prei toe en 3 el water.
Vul een kom met rijst en voeg het spek-groentemengsel toe.





Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten